beoordeeld met een 9.0

0. Hoe gaat een Spray Tan behandeling precies?

Met een speciaal spray tanning apparaat wordt een DHA tanning vloeistof verneveld op de huid. Je krijgt direct een egaal bruine huid! Een behandeling duurt maar zo'n 10 minuten.
Dit is precies waarom actrices en modellen voor deze methode kiezen. Paris Hilton, Cameron Diaz en Kelly Osbourne zijn bekende 'tanning-addicts'.

1. Hoe lang blijft de spraytan kleur zitten?

Wanneer je je huid goed verzorgd, blijft de bruine kleur ongeveer 7-10 dagen behouden. Om je huid goed te verzorgen en je kleuring te verlengen raden we aan om gebruik te maken van een vochtinbrengende creme, en alleen te wassen met een milde zeep of douchegel die pH neutraal is.  Probeer verder zoveel mogelijk na het douchen jezelf droog te deppen in plaats van te wrijven. Wrijven of vegen “schuurt” je tan er sneller af.

Verder zijn er andere zaken die de tanning kunnen “verkorten”. Denk hierbij aan zwemmen of de sauna. Ook hormonen (bv tijdens menstruatie) kunnen de huid beïnvloeden en dus de duur van de tanning beïnvloeden. Het gebruik van een (sterke) anticonceptiepil of medicatie zoals prednison kan de duur van de tanning beïnvloeden.

2. Geeft de tanning af?

In de tanning  vloeistof zit naast DHA ook een bruine kleur(stof), die ervoor zorgt dat je direct resultaat ziet. Het effect van DHA is gemiddeld na 24 uur zichtbaar. De eerste keer dat je gaat douchen spoel je de bruine kleurstof eraf. Hierna geeft deze niet meer af. Tijdens de inwerktijd van de spray tan (dus voordat je gedoucht hebt), kan deze licht afgeven. Daarom het advies om donkere loszittende kleding te dragen na de behandeling. Alle Spray Tan vloeistoffen zijn uitwasbaar uit kleding, mits de kleding niet te lang blijft liggen. Omdat de tan in de bovenste huidlaag zit, kan het (bij uitzondering) voorkomen dat je na intensief sporten op kleding of op lakens verkleuring ziet. Dit zijn de dode huidcellen die men van nature verliest.

3. Wat is DHA welke in spraytan vloeistof is verwerkt?

DHA (Di Hydroxy Acetone) is een natuurlijke grondstof. DHA is het hoofdbestanddeel in vrijwel elk zelfbruinend product. Het is een koolhydraat, dat wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet.

In 1920 is al ontdekt dat deze stof de huid kleurt. Na de oorlog werd hier verder onderzoek naar gedaan en werd het later toegepast bij mensen met een pigmentatie-stoornis. Vandaag de dag is het een veelgebruikt ingrediënt in “bruin-zonder-zon” producten, die in populariteit sterk zijn toegenomen nu men bewuster is van de schadelijke- en huid-verouderende effecten van teveel zon.

DHA veroorzaakt een reactie met bepaalde aminozuren in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden.  Daar wordt pigment opgewekt waardoor de bruine kleur ontstaat. Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine teint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen. Hierdoor verdwijnt de kleur na ongeveer 7 tot 10 dagen.

Er zijn verschillende tanning vloeistoffen voor verschillende huidtypen. Dit wordt ook uitgedrukt in het percentage DHA in de vloeistof. De percentages liepen voorheen van 8%, 12% tot 20%. Tegenwoordig zijn de meest “gangbare kleuren” de 8% en 10%. De 10% is de meest voorkomende huidskleur, dus bijvoorbeeld mensen met blond of bruin haar.

Erythrulose

Erythrulose (ook bekend als D-erythrulose) is een koolhydraat, met de chemische formule C4H8O4. Het wordt gebruikt in zelfbruinende cosmetica, vaak gecombineerd (zoals bij ons) met dihydroxyacetone (DHA).

Waar DHA een oranjebruine kleur geeft, zorgt erythrulose ervoor dat de huid rood-bruin kleurt. Een kleine hoeveelheid van deze stof toegevoegd aan een DHA-houdend product kan voorkomen dat het resultaat te oranje wordt. Erythrulose is een heldere tot licht-geelachtige vloeistof, die van nature voorkomt in frambozen. Door middel van een chemisch proces ontstaat de Erythrulose die we in tanning vloeistof en zelfbruiners tegenkomen. Het reageert met de aminozuren op de buitenste oppervlaktelaag van de huid (de ‘stratum corneum’). Zodra Erythrulose in contact komt met de huid, produceert dit niet-toxische ingrediënt een tijdelijk gebruind effect. Voor de duidelijkheid: Erythrulose is niet een verf of een kleurstof. Het veroorzaakt een chemische reactie, waardoor er een kleurverandering zichtbaar wordt op de huid. Die chemische reactie toont overeenkomsten met een schijf appel dat een tijdje blootgesteld wordt aan zuurstof: het schijfje kleurt dan bruin op.

4. Gaat de tanning het vlekken, als het minder wordt?

Nee, strepen of vlekken na een Spray Tan is niet gebruikelijk. Hou wel rekening met het feit dat de huid de grootste orgaan is. Hormonen en het gebruik maken van medicatie zijn factoren die invloed kunnen hebben op de huid en dus de tan. Het percentage mensen wat hier last van heeft is wel beperkt. Zwemmen, Sauna en intensief sporten kan wel versneld (lokale) lichte plekken veroorzaken.

5. Is Spray Tanning voor iedereen geschikt?

Ja en nee. Er zijn geen nadelige effecten bekend. Het is geschikt voor elke leeftijd en voor zowel mannen als vrouwen. Bij bepaalde situaties raden wij echter wel af om te spray tannen:

Huidziekten. Ziektes Psoriasis, eczeem of ander allergische reacties. Bij de aandoening Vitiligo is tanning juist wel geschikt!

Antibiotica en medicijnen . Het volgen van een antibioticakuur, hormonale medicatie of bepaalde zware anticonceptie kan de tanning doen wijzigen van kleur en/of de opname van tanning in de bovenste huidlaag beïnvloeden.

Menstruatie periode (of de aanloop daarnaar toe). Dit kan de tanning doen wijzigen van kleur en/of de opname van tanning in de bovenste huidlaag beïnvloeden.

Als je last hebt vitiligo (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitiligo) , is het juist de moeite waard om een spray tan te nemen.

6. Word je oranje van Spray Tanning?

Nee, je wordt niet oranje van een Spray Tan. De tanning vloeistoffen waar wij mee werken bevatten erythrulose die ervoor zorgt dat de kleur bruin wordt en niet oranje kan worden. Daarnaast is de manier waarop de Spray Tan aangebracht wordt (verneveld) tegenwoordig vele malen geavanceerder wat de kwaliteit van de bruining ten goede komt.

Over het resultaat hoef je je echt geen zorgen te maken!

7. Bouw ik een kleur op?

Ja. Wanneer je regelmatig een Spray Tan behandeling ondergaat, helpt dit om je kleur te verdiepen en hierdoor de duur van de teint te verlengen.

8. Waarom word ik bruiner van Spray Tanning dan van zelfbruinings producten?

De concentratie DHA (de werkzame stof) in zelfbruinende producten die je vindt bij de drogisterij ligt rond de 3% tot 5%. Dat percentage is bij Spray Tan vloeistoffen veel hoger, namelijk 8% tot 12%.

9. Is Spray Tanning schadelijk voor je lichaam?

Nee, Spray Tanning is niet schadelijk voor je lichaam. Sterker nog, het is zelfs goed voor je huid door de vele huidverzorgende ingrediënten. De stof is alleen werkzaam in de bovenste lagen van de huid en tast geen dieper gelegen cellen aan. Tevens komt er geen UV straling aan te pas om de huid te bruinen.

De werkzame stof DHA is goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration), Health Canada en EU lidstaten. DHA is een niet-giftige, natuurlijke stof, te gebruiken voor uitwendig gebruik.

10. Ik ben zwanger. Is een Spray Tanning dan geschikt?

Er zijn geen nadelige effecten bekend. Over het algemeen wordt spray tanning tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap afgeraden, maar wij raden het voor de zekerheid toch af om te Spray Tannen tijdens de gehele zwagerschap. De belangrijkste reden hiervoor is de veranderde hormoonhuishouding die het effect en de duur van de tanning beïnvloed. Daarnaast is er nog onvoldoende onderzoek verricht naar de mogelijke risico’s tijdens zwangerschap.

11. Kan ik na een Spray Tanning in de zon?

Ja, je kunt gewoon met je getande lijf de zon in. Je wordt dan ook gewoon bruin. Uiteraard dien je je wel te beschermen tegen de UV straling, met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (zonder parabenen!). De tanning beschermt je niet tegen de zon!

12. Kan ik na een Spray Tanning zwemmen of naar de sauna?

Ja, je kunt gewoon zwemmen of naar de sauna. Let op; door te zwemmen en naar de sauna te gaan, zal de verkregen teint wel wat sneller vervagen.

Sporten na je behandeling kun je beter een paar uur uitstellen vanwege (hevig) transpireren. De tijdsduur om even te wachten is afhankelijk van de gebruikte tan.

13. Kan een deel van het lichaam getand worden, bijv. alleen de benen?

Jazeker. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld bovenlichaam, armen en hoofd. Of voor alleen benen. Zie prijzen.

14. Hoe kan ik mij goed voorbereiden?

Scrub je huid vóór de behandeling, het liefst 1 of 2 dagen van te voren met een goede huidscrub om loszittende dode huidcellen te verwijderen. Ruwe plekken zoals elle bogen, handen, voeten en knieën iets steviger scrubben.

Scheren of waxen uiterlijk 1 dag voor de behandeling en  zorg bij voorkeur voor een gehydrateerde huid. Gebruik op de dag van de tanning geen deodorant, bodylotion, aftershave, parfum of make-up. Doe sieraden af en draag donkere comfortabele, loszittende kleding.

15. Hoe gaat een Spray Tanning in zijn werk?

De behandeling wordt professioneel uitgevoerd met een spraymachine, welke de tanning vloeistof egaal op je huid verneveld. Inclusief bezoek duurt dit maximaal 20-30 minuten. De behandeling zelf duurt ongeveer 10 - 12  minuten, waarna je een mooie egale bruine teint hebt. Je droogt al grotendeels tijdens de behandeling. Na de behandeling ben je na een paar minuten helemaal droog.  Draag na de behandeling comfortabele losse (donkere) kleding aan en na 2 uurtjes kun je eventueel gaan douchen. Ready to go!

Veel modellen en acteurs/actrices kiezen ook voor Spray Tan. Denk hierbij aan Sylvie van der Vaart, Nikkie Plessen, Lieke van Lexmond en Estelle Gullit welke in het verleden hebben aangegeven wel eens gebruik te maken van spray-tan behandelingen.

16. Ik ga trouwen, hoeveel dagen kan ik het beste van te voren boeken?

Voor het beste resultaat,  kun je het beste twee of drie dagen voor de bruiloft een Spray Tan behandeling inplannen. Dan is je bruine teint op haar mooist. Mocht je nog nooit een Spray Tan behandeling hebben ondergaan, dan kan het fijn zijn als je dit een extra keer (ruim) voor je bruiloft doet. Dan weet je wat het is en hoe het eruit komt te zien. Dit geeft wellicht ook meer rust rondom de huwelijksdatum.

17. Wat is een Spray Tanning Party?

Spray tanning is een feest op zich! Perfect voor avonden uit, vriendinnen, studenten, collega's, vrijgezellenfeesten... Plan het bijvoorbeeld samen met de groep waarmee je daarna gezellig uit gaat.
Je bent dan verzekerd van een stralende bruine kleur en een leuke ervaring.

18 Welk merk spraytan vloeistof / zelfbruiner lotion te gebruiken>

Er zijn verschillende  producten ten behoeve van de Spray Tanning te verkrijgen. Ons advies is vooral om een tanningvloeistof te gebruiken die geen schadelijke effecten heeft op de huid en die geen parabenen bevat (parabenen zijn chemische toevoegingen ) en ontwikkeld is met natuurlijke huidverzordgende ingrediënten zonder alcohol of chemicaliën. Hierdoor is deze tanning lotion ook geschikt voor een gevoelige huid.

Spraytan merk van de maand
Alle spraytan salon in Nederland en België Bekijk alle salons in Nederland en België
Cursus spraytan salon Trainingen

Airbrush spraytanning

Zelf een spraytan salon beginnen

Alle zelftanning webshops Een overzicht van alle zelftanning webshops
Een ogenblik geduld...