beoordeeld met een 9.0

Spray Tanning: Zo is het veilig

Wellicht krijg je regelmatig de vraag ‘Is spray tanning eigenlijk gevaarlijk?’ of loop je zelf rond met die vraag. Als spray tan professional word je geacht van alle veiligheidseisen op de hoogte te zijn. Toch ontbreekt het tijdens menig spray tan training aan voldoende informatie op dit gebied. Soms wordt het niet eens besproken! Na het lezen van dit artikel ben je op de hoogte van de allerbelangrijkste veiligheidsmaatregelen die je moet treffen voordat je een spray tan geeft of ondergaat.

Spray tanning gevaarlijk?

Er zijn dus nogal een aantal veiligheidstips die vaak genegeerd worden bij spray tanning. Er wordt soms snel gedacht: dat zal toch wel meevallen? En ja, dat is ook vaak het geval. Maar de veiligheidsregelementen zijn er niet voor niets. In het Verenigd Koninkrijk zijn deze regels al veel strakker. Zo mag er geen tanning vloeistof met een DHA percentage boven de 14% gebruikt worden, omdat er boven een percentage van 14% mogelijk schade toegebracht kan worden. Elk percentage erboven dus, zou je moeten doen twijfelen.

14% DHA en hoger? Afgeraden door medici en de Europese Commissie

Dokter Frodo Gaymans, van de Cosmetische Kliniek in Amsterdam, stelt op zijn blog ‘Eerlijk over mooi zijn’ in een blogpost met de titel ‘Is een spray tan wel veilig?’ dat spray tanning wel degelijk veilig is, bij behandeling met spray tan vloeistof met 14% DHA of minder. Het gaat hierbij om het inademen van de DHA. De misvatting bestaat dat de schade ontstaat doordat de DHA de huid penetreert. Dat is dus niet het probleem: Het gaat om de longen!

Spray tan safety: Amerika VS. Europa

Spray tanning is in de media gelinkt aan kanker, en nog eerder zelfs aan vruchtbaarheidsproblemen. Overigens is er op dit punt (of spray tanning gevaarlijk is of niet) onenigheid tussen wetenschappers. In Amerika beweert een groep deskundigen dat spray tanning door de inademing van DHA die samengaat met een spray tan, per definitie gevaarlijk is. Volgens die deskundigen omdat er schade aan het DNA kan worden aangericht, en op termijn inderdaad kanker kan veroorzaken. Dit wordt tegelijkertijd tegengesproken door de Europese Commissie, die kan melden dat spray tanning wel degelijk veilig is, mits er wordt voldaan aan de Europes veiligheidsvoorschriften (hierover binnenkort meer). Dokter Frodo Gaymans adviseert dus wel, dat er gewerkt wordt met tanning vloeistof met 14% (of een lager percentage) DHA.

Newsflash: De huid kan niet meer opnemen dan 12% DHA

Echt waar: de huid kan niet meer opnemen dan 12% DHA. Houd daar rekening mee als je de volgende keer tanning vloeistof koopt. Sommige tanning merken komen dus met hogere percentages. Maar dit leidt niet tot een mooie, gezonde bruine teint waar spray tanning om bekend staat. Je stelt je huid en longen dan bloot aan te hoge DHA percentages, terwijl de kleur ook nog eens sneller verdwijnt, en je spray tan ook nog eens meer ‘vlekkerig’ verdwijnt. Maar waarom wordt het dan toch verkocht? Vraag je je wellicht af. Simpelweg omdat er vraag naar is. Naar een nog donkerder, nog intenser spray tan resultaat.

Spray Tan Verslaafd

Spray tanning kan verslavend werken, je kunt gaan voor een steeds donkerder resultaat omdat er gewenning optreedt. In eerste instantie ziet je huid er ook bruiner uit. Maar let op: Dit is het effect van de cosmetische bronzers in de tanning vloeistof, die je er na de eerste douche weer vanaf spoelt. En waarom vervaagt een tanning, gedaan met een hoog DHA percentage sneller? Door de chemische reactie van DHA met de overige ingrediënten in de fles. Genoeg nadelen dus.

Elementaire veiligheidstips voor de spray tan specialist:

* Spray altijd in een goed geventileerde ruimte.
Ventilatoren zijn alleen nodig als je vaak een spray tan geeft in 1 en dezelfde ruimte. In bijna alle gevallen is een open raam de beste ventilatie die je kunt krijgen.

* Werk met spray tan merken van goede kwaliteit, die ethisch werken
Werk niet met een merk die tanning vloeistof aanbiedt met parabenen, en/of met een te hoog DHA gehalte. Vermijd merken die niet als prioriteit hebben om met natuurlijke ingrediënten van de hoogste kwaliteit te werken. Een makkelijke manier om een spray tan leverancier te vinden die winst boven veiligheid stelt (en daarmee hun eigen integriteit) is om te kijken naar hun tanning vloeistof assortiment en om te kijken naar de DHA percentages die ze aanbieden. Gaat het boven die 14%? Je bombardeert bij het gebruik van deze tanning vloeistoffen je huid en longen met onnodige hoeveelheden chemicaliën. Kijk ook naar de basis van de ingredienten: zijn ze op plantbasis of op dierlijke basis? Zitten er noten in verwerkt (je kunt een klant krijgen voor een spray tan, die notenallergie heeft…).

* Draag altijd neusfilters bij je.
Neem ze mee als optie voor bezorgde klanten, en voor jezelf als je meerdere spray tans per dag uitvoert. Als je klant zwanger is, en verder dan in het eerste trimester (in dat eerste trimester van de zwangerschap wordt spray tanning altijd afgeraden), maak het dragen van neusfilters door je klant dan verplicht om ze te beschermen. Als voorzorgsmaatregel dus.

* Blijf up-to-date en informeer jezelf regelmatig.
Artikelen lezen als deze, zorgt ervoor dat je problemen een stap voor bent. Ook ben je dan beter in staat om vragen van je klanten duidelijk en juist te beantwoorden en om hun zorgen te sussen.

Let op: dit zijn adviezen. Spray-tan.net kan niet aansprakelijk worden gehouden na negatieve effecten of ervaringen na het geven/ontvangen van een spray tan. Ga bij twijfels te rade bij je spray tan specialist of je spray tan leverancier.

Terug naar overzicht
Een ogenblik geduld...