beoordeeld met een 9.0

Dus dáár word je bruin van! Erythrulose & DHA uitgelegd

Weet jij wat er in jouw zelfbruiner of tanning vloeistof zit? Heb je de ingrediëntenlijst wel eens uitgeplozen? Nee? Dat zou je wel moeten doen. Zo leer je meer over het product, en voorkom je huidirritaties of andere problemen. Plus: als je een klacht hebt (spray tan vervaagt te snel/tint oranje op) dan weet je in welke richting je kunt zoeken. Vanwege jouw ingredientenkennis. Je kunt zo ook beter tanning merken met elkaar vergelijken: je weet wat voor jou het allerbelangrijkste is. Kijk niet naar het label. Maar zoek het tanning merk dat wat ingrediënten betreft, het dichtst bij jouw basisprincipes past. Kijk bijvoorbeeld of er parabenen of sulfaten in gebruikt worden. Erythrulose is een ingrediënt dat vaak bovenaan de lijst staat bij zelfbruiners en tanning vloeistof. DHA ook. In dit artikel meer uitleg over Erythrulose en de samenhang met DHA.

Bedankt, framboos!

D-Erythrulose (ook bekend als erythrulose) is een koolhydraat, met de chemische formule C4H8O4. Het wordt gebruikt in zelfbruinende cosmetica, vaak gecombineerd met dihydroxyacetone (DHA).
Erythrulose is een heldere tot licht-geelachtige vloeistof, die van nature voorkomt in frambozen.
Door middel van een chemisch proces ontstaat de Erythrulose die we in tanning vloeistof en zelfbruiners tegenkomen. Het reageert met de aminozuren op de buitenste oppervlaktelaag van de huid (de ‘stratum corneum’). Zodra Erythrulose in contact komt met de huid, produceert dit niet-toxische ingrediënt een tijdelijk gebruind effect. Voor de duidelijkheid: Erythrulose is niet een verf of een kleurstof. Het veroorzaakt een chemische reactie, waardoor er een kleurverandering zichtbaar wordt op de huid. Die chemische reactie toont overeenkomsten met een schijf appel dat een tijdje blootgesteld wordt aan zuurstof: het schijfje kleurt dan bruin op.

Net echt

Na het gebruik van zelfbruiners of tanning vloeistof met erythrulose, ontstaat er een bruine teint die normaliter alleen met zonnebaden te verkrijgen is. Het lijkt op het kleurtje dat je krijgt van ‘UV-based’ zonnebaden. Omdat de huid zichzelf voortdurend vernieuwt (we verliezen duizenden dode huidcellen per dag) verdwijnt de bruine teint geleidelijk weer. Het kan van twee tot tien dagen zichtbaar blijven, afhankelijk van het type zelfbruiner en de huidconditie.

DHA en Erythrulose samen in zelfbruiners

Erythrulose en dihydroxyacetone (DHA) zijn zeer vergelijkbaar in samenstelling, en beiden reageren op dezelfde manier met het huidoppervlak. Het zijn chemicaliën. Want: Ook al bevinden Erythrulose en DHA zich allebei in de vrije natuur (in suikers), de werking ervan wordt verkregen door een chemisch proces. Tanning vloeistoffen zijn dan ook nooit ’100% organisch’, ’100% natuurlijk’ of ‘Geen chemicaliën’, alleen al vanwege dit simpele feit. Erythrulose produceert een lichtere en zich trager ontwikkelende tanning dan DHA. Er wordt vaak gezegd dat tanning vloeistof met zowel DHA als erythrulose erin verwerkt, een wat meer oranje effect geeft. Maar ook, dat je spray tan langer blijft zitten dan als je tanning vloeistof met alleen DHA gebruikt. Ieder spray tan merk gebruikt weer een eigen unieke mix van ingrediënten waardoor je zelf de afweging moet maken wat voor jou belangrijk is bij het resultaat na een tanning. Ga je voor natuurlijk of voor een langere duur van de spray tan?

Niet voor iedereen weggelegd

Niet iedereen krijgt een bruine verkleuring van de huid als er een tanning product met alleen Erythrulose wordt gebruikt. Sommige gebruikers ervaren dat hun spray tan vlekkeriger vervaagt na het gebruik van tanning vloeistof met Erythrulose erin. Door de hoge productiekosten van dit ingrediënt, wordt het door sommige fabrikanten van zelfbruiners gezien als een inefficiënte toevoeging aan hun producten.

Allergisch voor een spray tan?

Mensen waarbij de huid geïrriteerd, of met allergie, reageert na het gebruik van zelfbruiner met DHA, kunnen overwegen om een zelfbruiner op basis van alleen Erythrulose uit te proberen. Maar omdat beide stoffen zoveel overeenkomsten vertonen, kan het zijn dat er zowel op DHA als op Erythrulose gevoelig wordt gereageerd. Trouwens: Als de huid geïrriteerd reageert na het gebruik van zelfbruiner, dan moet dat eerder in een andere hoek gezocht worden. Namelijk die van kleurstoffen, toegevoegd parfum, parabenen (conserveringsmiddelen), of op planten gebaseerde toevoegingen. Een bekende allergie is notenallergie. Ga altijd na of jouw tanning vloeistof walnoot- of ander notenextract bevat en vraag aan je klant of hij of zij notenallergie heeft, om problemen te voorkomen.

Terug naar overzicht
Een ogenblik geduld...